KELA Чугунена тенджера с капак | be4home.com

Кухненски съдове от чучун, почиствате и поддържате съдове от чугун

Публикувано на at януари 22, 2024
204 0

Чугунените съдове за готвене са класика в кухнята и са известни със своята дълготрайност, здравина и равномерно разпределение на топлината. С правилната грижа чугунените съдове могат да ви служат цял живот.

Чугунените съдове трябва да се почистват след всяко използване. За да направите това, просто изплакнете съда с топла вода и сапун. Не използвайте абразивни почистващи препарати или гъби, тъй като това може да повреди повърхността на съда.

Ако съдът е много мръсен, можете да го поставите в топла вода със сапун за няколко минути. След това изплакнете съда с топла вода и го избършете с мека кърпа.

Защо чугунените съдове за готвене са нещо, което трябва да имате в кухнята

В света на съдовете за готвене малко съдове могат да се сравнят с гъвкавостта и дълготрайността на добър чугунен тиган или тенджера. Вечността на чугунените съдове за готвене се крие не само в рустикалния им чар, но и в непобедимото им представяне. Питателни, надеждни и ефективни чугунени съдове за готвене са работният кон на кухните по целия свят.

Чугунът предлага отлично запазване на топлината и равномерно разпределение, което го прави идеален за различни техники за готвене – от запържване и пържене до бавно готвене и печене. Освен това, това е по-здравословен вариант, тъй като естествено обогатява храната с основно желязо.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Уникални сапфирени пръстени от известни и млади дизайнери

Разгърнете пълния потенциал на своя чугунен тиган

Въпреки това, магията на чугунените съдове за готвене блести най-ярко, когато за тях се грижат добре. Правилното използване, почистване и поддръжка може да превърне вашите чугунени съдове в ценени кухненски реликви, които разказват история за безброй споделени ястия и моменти.

В тази статия ще ви насочим как да използвате, почиствате и поддържате вашите чугунени съдове за готвене, за да сте сигурни, че ще служат на вас и вашата кухня поколения наред. И така, да започваме!

Използване на чугунени съдове правилно

Предварително подправяне на вашите съдове за готвене: защо и как?

Подправката е тайният сос, който придава на чугунените съдове легендарната незалепваща повърхност. Този процес включва покриване на съдовете за готвене с тънък слой масло и нагряването му, докато полимеризира, за да образува твърдо, защитно покритие. Въпреки че повечето чугунени съдове за готвене се доставят предварително подправени, за оптимални резултати е полезно да добавите своя слой подправки.

Как да подправите чугунени съдове

За да подправите съдовете си за готвене, измийте ги с топла вода и сапун, подсушете ги старателно, след което нанесете тънък слой олио за готвене върху всички повърхности. Поставете го в предварително загрята фурна на 375°F (190°C) за около час. Оставете съда да се охлади напълно, преди да го извадите от фурната. Не забравяйте, че редовното подправяне помага за изграждането на по-добра незалепваща повърхност и предотвратява ръждата.

Разбиране на управлението на топлината

Една от отличителните характеристики на чугуна е неговото задържане на топлина. Веднъж нагорещен, той остава горещ, осигурявайки постоянна, равномерна температура, идеална за запичане, запичане и пържене. Въпреки това е важно да се отбележи, че чугунът се нагрява по-дълго от другите видове съдове за готвене. Постепенно загрейте тигана си на по-ниска степен, преди да достигнете желаната температура за готвене, за да избегнете повреда на тигана и да осигурите равномерно нагряване.

Какво трябва и какво не трябва да се прави при готвене с чугун

Когато става въпрос за готвене с чугун, трябва да имате предвид няколко ключови неща. Използвайте силиконови, дървени или топлоустойчиви пластмасови съдове, за да предотвратите надраскване на подправката на тигана. Не използвайте вашите чугунени съдове за готвене за съхранение на храна, тъй като съдържанието на киселина може да повреди подправката, а желязото може да промени вкуса на храната.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Без грешка! Как да изберем идеалния кухненски смесител

Съдове за готвене без PFOA готвят здравословна храна

Избягвайте да готвите много кисели или алкални храни във вашия чугунен тиган, особено ако е нов или не е добре подправен. Такива храни могат да взаимодействат с метала и да повлияят на вкуса на вашето ястие. И накрая, винаги оставяйте вашите чугунени съдове да се охладят естествено преди почистване, за да предотвратите термичен шок.

Почистване на вашите чугунени съдове

Процес на почистване стъпка по стъпка

Почистването на чугунени съдове за готвене може да изглежда като обезсърчаваща задача, но е сравнително лесно с правилния подход. Започнете, като оставите съда да изстине след употреба. След като се охлади достатъчно за работа, избършете останалата храна с хартиена кърпа. След това го измийте с топла вода и мека, неметална четка или гъба, за да отстраните остатъците от храна. Препоръчително е да избягвате използването на сапун, освен ако не е абсолютно необходимо, тъй като той може да премахне подправката.

Как да се справим със залепналата храна

Понякога, въпреки вашите усилия, храната може да залепне по съдовете ви. В такива случаи направете паста от едра сол и вода и я използвайте, за да изтъркате нежно полепналата храна. Солта действа като нежен абразив, който може да повдигне частиците от храната, без да повреди подправката на вашите съдове. Изплакнете обилно след като сте готови.

Сушене и съхранение за предотвратяване на ръжда

След като вашите съдове за готвене са почистени, важно е да ги изсушите правилно, за да предотвратите ръждясване. Използвайте кърпа, за да го подсушите добре и го поставете върху горелката на печката на слаб огън за няколко минути, за да се изпари останалата влага. След изсушаване нанесете лек слой масло върху всички повърхности на тигана, включително дръжката и долната страна, за да запазите подправката.

Когато, уверете се, че е на сухо място, за да избегнете натрупване на влага. Ако подреждате вашите съдове за готвене, помислете за поставяне на слой хартиена кърпа между всяко парче, за да предотвратите драскотини. С подходяща грижа вашите чугунени съдове могат да издържат цял живот и дори да се предават от поколения.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Счетоводни услуги цени

IV. Поддръжка на вашите чугунени съдове

A. Редовно подправяне: ключова стъпка за поддръжка

Подправянето не е еднократно събитие, а по-скоро непрекъснат процес, който се натрупва с времето. следr при всяко почистване нанасяйте тънък слой олио за готвене върху повърхността на съдовете и го загрявайте бавно на котлона. Този процес помага да се запази незалепващата повърхност и предотвратява ръждясването.

Отстраняване на често срещани проблеми: ръжда, петна и драскотини

Въпреки всичките ни усилия чугунените съдове за готвене понякога могат да образуват ръжда, петна или драскотини. За ръжда изтъркайте тигана със стоманена вълна, изплакнете, подсушете и след това подправете отново. Петната често могат да бъдат отстранени с паста от сода за хляб и вода. Драскотините по повърхността, макар и не красиви, обикновено не влияят на функционалността на готварския съд. Въпреки това, сериозни драскотини може да изискват повторно подправяне.

Какво трябва да знаете за ремонта на повредени чугунени съдове

Възстановяването става необходимо, когато има голяма ръжда или когато храната постоянно полепва по повърхността. Това включва премахване на старите подправки от съдовете за готвене, цялостно почистване и след това повторно подправяне. Това е трудоемък процес, но си заслужава, за да възстановите предишния блясък на вашите чугунени съдове. Не забравяйте, че с редовна грижа и правилно боравене вашите чугунени части могат да ви служат добре десетилетия.

Допълнителни съвети

  • Ако чугунените съдове са нови, е важно да ги „изгорите“ преди да ги използвате. Това ще създаде защитен слой върху повърхността на съда. За да направите това, загрейте съда на слаб огън и го намажете с тънък слой растително масло. След това оставете съда да се охлади напълно.
  • Ако чугунените съдове са ръждясали, можете да ги почистите с лимонов сок. Нарежете лимон наполовина и го изстискайте в съда. След това оставете съда да престои за няколко часа. След това изплакнете съда с топла вода и го подсушете добре.

Чугунените съдове са чудесен избор за всяка кухня. С малко грижи те ще ви служат в продължение на много години.

Related Post

matrak-magniflex-luksozen-sun-ot-italia

От къде да си купим топ матрак в Бургас

Публикувано от - октомври 3, 2023 0
Топ матраците са сред най-важните инвестиции, които можем да направим за здравословния си сън. Като възможно най-големия онлайн магазин за…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *