Термометърът със сонда: Ваш верен помощник в кухнята

Публикувано на at март 25, 2024
51 0

Термометърът със сонда е незаменим инструмент за всеки готвач, който иска да готви с увереност и точност. Термометърът елиминира догадките и гарантира перфектно сготвени ястия всеки път.

Постигне перфектната температура: Сондата ви позволява да следите вътрешната температура на месото, рибата, зеленчуците и други продукти, за да се уверите, че са сготвени до желаната степен.

Точното измерване на температурата е от решаващо значение за осигуряване на безопасността на храните, от предприятия за преработка на храни до ресторанти и кафенета. Има много видове термометри, достъпни за използване в кухнята, най-разпространеният от които е термометърът със сонда, известен също като термометър с две двойки.

Термометрите със сонда измерват вътрешната температура на храната през метално стъбло. Има шест стъпки, които трябва да следвате, когато използвате термометър със сонда, ако приемем, че термометърът вече е бил калибриран в Акредитирана Лаборатория за Калибриране , за да провери точността на показанията.

ПРОВЕРЕТЕ ТИПА

Има различни видове сондови термометри; някои измерват температурата на върха на сондата, докато други трябва да бъдат поставени на 2 до 3 см в храната. Винаги проверявайте какъв тип термометър използвате, преди да измерите температурата на храната.

ПОЧИСТВАНЕ И ДЕЗИНФЕКЦИРАНЕ НА СОНДАТА

Почистете и дезинфекцирайте сондата и я оставете да изсъхне на въздух преди употреба. Правилно дезинфекцираният термометър е важен за предотвратяване на разпространението на микроби или алергени от един тестван хранителен продукт към друг.

ПОСТАВЕТЕ ТЕРМОМЕТЪРА

Поставете термометъра в храната, като внимавате да поставите в най-студената част на храната (напр. центъра на парче месо). Избягвайте костите и не докосвайте повърхността на съда или оборудването за готвене, когато правите измерването. Изчакайте температурата да се стабилизира (поне 30 секунди).

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Стероидите и тяхното влияние върху хормоналния баланс

ПРОВЕРЕТЕ ТЕМПЕРАТУРАТА

Проверете дали храната е достигнала необходимата температура. Като общо правило, всички храни трябва да се готвят до 74°C / 165°F, но се уверете, че знаете минималната необходима температура за типа храна, която проверявате.

ЗАПИШЕТЕ ТЕМПЕРАТУРАТА

Като част от вашия план за безопасност на храните може да се наложи да записвате температурата на някои високорискови храни или да извършвате проверки на място. Уверете се, че попълвате и съхранявате цялата необходима документация съгласно политиките и процедурите на вашия хранителен бизнес.

ПОЧИСТВАНЕ И ДЕЗИНФЕКЦИРАНЕ ОТНОВО

След употреба почистете и дезинфекцирайте сондата отново. Оставете термометъра да изсъхне на въздух и го съхранявайте на хладно и сухо място.

Заключение

С термометър със сонда можете да готвите като професионалист и да се наслаждавате на вкусни, здравословни и перфектно сготвени ястия всеки път!

Related Post

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *